fbpx

Wat is een braadpan?

door | mei 31, 2019 | Kook-/bakbenodigdheden

Als we het over een braadpan hebben, dan zitten de verschillen vooral in:

– de vorm van de deksel: tajine

– de hoogte van de rand: lage braadpan

– de vorm van de pan: braadslede

– het materiaal: faitout en braadpan

Een kookpan en braadpan zijn vooral qua materiaal verschillend. De kookpan is meestal van lichter materiaal zoals roestvrij staal of aluminium. Een braadpan is vaak volledig vervaardigd uit een zwaar materiaal, zoals (geëmailleerd) gietijzer. De warmte verdeelt zich hierdoor heel gelijkmatig. Ook houdt de pan de warmte beter vast en dat bevordert het gaarproces. Een faitout lijkt in vorm op de braadpan maar is een combinatie van zwaar materiaal: de bodem en een lichter deksel.

Een braadpan ofwel sudderpan is ideaal om vlees, gevogelte en wild – aan te braden en dicht te schroeien. Om het vlees dicht te schroeien verhit je de braadpan tot een hoge temperatuur en gebruik je boter of olie. Daarna kan het product in de pan in de oven of op een zacht vuurtje op het fornuis blijven sudderen.

In de 17e eeuw werd de braadpan gemaakt van gietijzer en gebruikt door de pan direct in het vuur te plaatsen, soms zelfs met kolen op het deksel van de pan. Dit Nederlandse ontwerp werd in een aantal landen overgenomen, waaronder in de vroege Noord-Amerikaanse koloniën. Daar is dit type pan bekend geworden als “Dutch oven”. Deze pannen werden veel gebruikt tijdens de karavaantochten in de grote trek naar het westen. Het is het officiële kookinstrument van de Amerikaanse staat Texas.

 

Laat jij even weten wat je van dit artikel vindt?


Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!

 

Woon je in Echt of zo’n 40 km van Echt af?


We bezorgen met ons eigen vervoer. Vandaag besteld vóór 22.00 uur, de dag erna bezorgd (behalve op zondag). De aflevertijd stemmen wij met jou af. 

Woon je VERDER dan zo’n 40 km van Echt af?


Dan bezorgt Redjepakketje jouw bestelling. De haKOEna bestelling doen we in een speciale EPS doos met daarin herbruikbare coolpacks. Zo weten we zeker dat jouw bestelling bevroren bij je aankomt.a) Bestel je op zondag t/m donderdag vóór 22.00 uur 
dan ontvang je jouw bestelling de dag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur de dag erna krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.b) Bestel je op donderdag na 22.00 uur of op vrijdag of zaterdag, 
dan ontvang je jouw bestelling de dinsdag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur op de dag van bezorging krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.


You have Successfully Subscribed!