fbpx

Vlees invriezen, ontdooien en houdbaarheid, hoe doe ik dat?

door | jun 5, 2019 | Kook-/bakbegrippen

Invriezen en houdbaarheid vlees 

Wanneer je jouw vlees gaat invriezen, wil je er natuurlijk voor zorgen dat de kwaliteit van het vlees wordt behouden. Om de kwaliteit van het vlees te behouden moet je ervoor zorgen dat het invriezen snel gebeurt. Doe je dat niet, dan heb je de kans dat er ijskristallen in het vlees ontstaan. Het negatieve gevolg van deze ijskristallen is dat het de celwand van het vlees beschadigd. Dit heeft vervolgens een nadelige invloed op de kwaliteit van het vlees. Erg zonde dus, want het hoeft niet zo te zijn! Daarom hieronder een opsomming van tips voor geen kwaliteitsverlies met invriezen.

Verpak het vlees vacuüm 


Het luchtdicht verpakken van vlees werkt voordelig voor zowel het kwaliteitsbehoud tijdens invriezen als de houdbaarheid van het vlees. Een luchtarme omgeving zorgt ervoor dat zuurstof geen invloed meer heeft op het vlees.

Leg het achterin de vriezer 


Achter in de vriezer is de temperatuur het laagst. Om thuis zo goed mogelijk vlees in te vriezen is het belangrijk om jouw vleeswaren op deze plek op te bergen.

Leg het vlees niet op elkaar  


Als je het vlees op elkaar legt wordt het een groot geheel. Hier kan nauwelijks tot geen (koude) lucht tussen komen, waardoor het vlees er veel langer over doet om volledig ingevroren te zijn.

Zorg voor genoeg ruimte rond elk vleesdeel  


Ook dit heeft te maken met de koude luchttoevoer. Wanneer alles te dicht op elkaar ligt, kan het vlees niet goed invriezen. Hierdoor krijg je helaas te maken krijgt met kwaliteitsverlies.

 

Let op: dit geldt alleen voor het invriezen van nog niet ingevroren vlees. Het door ons professioneel ingevroren vlees kunt u gewoon in de vriezer leggen zoals u dit wilt.

Professioneel invriezen: hoe vriezen wij bij haKOEna in? 

Bij haKOEna zorgen wij ervoor dat het vlees op een professionele manier wordt ingevroren zodat u er optimaal van kunt genieten! Benieuwd naar hoe wij dit doen? Lees dan vooral verder. Het proces begint bij het vacuüm verpakken van het vlees. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het vlees zich in een luchtarme omgeving bevindt. Vervolgens leggen we het vacuümverpakte vlees in kratjes in onze professionele vriezer. Door het vlees in kratjes op te bergen kan de lucht in de vriezer goed blijven circuleren. In deze vriezer vindt daarnaast een constante toevoer van koude lucht (-20 ℃) plaats. Dit zorgt ervoor dat het vlees binnen 4 á 5 uur volledig bevroren is op een professionele wijze. Tot slot blijf het vlees hier bewaard tot het naar jou thuis wordt vervoerd!

 

Houdbaarheid van bevroren vlees 

De vraag “Hoe lang kun je bevroren vlees bewaren?” is geen onbekende vraag voor ons. Dit omdat wij ons vlees professioneel ingevroren bij jou thuis afleveren en mensen zich dit vaker afvragen. Logisch ook, want normaliter koop je vlees niet ingevroren wanneer je naar een doorgaans supermarkt gaat. Maar hoe lang kun je vlees nu bevroren bewaren? Dit hangt van meerdere factoren af. Ten eerste natuurlijk de kwaliteit van het vlees en de manier van verpakken. Zoals eerder al vernoemt, kun je vlees het beste vacuüm, en dus luchtdicht, verpakken. Iets wat in een supermarkt vrijwel niet voorkomt… Maar ook de conditie waaronder het vlees is ingevroren en bewaard, bepaalt de houdbaarheid van het vlees (zie bovenstaande opsomming). Ook is het belangrijk hoe je het vlees thuis behandelt. Leg je het meteen in de diepvries en hoe ontdooi je het.

 

Bacteriën in winterslaap 

Wat verklaart nu dat ingevroren vlees langer houdbaar is dan niet ingevroren vlees? Zodra het vlees is ingevroren, komen de bacteriën in een soort winterslaap. Pas nadat het vlees is ontdooid, vermeerderen deze zich weer. In de vriezer kunnen dus geen bacteriën groeien, zolang de temperatuur -18℃ blijft. Je kunt vrijwel zeggen dat je vlees oneindig lang kunt bewaren in de diepvries. Dit is dan ook hetgeen de NVWA veronderstelt. Maar zoals eerder vermeld is dit afhankelijk van de condities waarin het vlees worden ingevroren en bewaard. Over het invriezen van haKOEna vlees hoeft u zich in ieder geval geen zorgen te maken, wat dat betreft is het vlees jarenlang houdbaar. Maar een diepvries die jij thuis hebt geen professionele diepvries is en dit de plek is waar het vlees vervolgens wordt bewaard, hebben wij richtlijnen opgesteld voor de houdbaarheid van ons vlees. Mocht deze tijd verstreken zijn, hoeft u het vlees echt niet weg te gooien! Door te kijken, ruiken en voelen kom je er al snel achter dat het vlees hoogstwaarschijnlijk nog goed is. En vergeet niet, vroeger bestonden er geen houdbaarheidsdata…

Onderstaand zie je twee tabellen waarin een onderscheidt wordt gemaakt tussen zelf ingevroren vlees en ons haKOEna professioneel ingevroren vlees.

 

Bewaartijd van zelf ingevroren vlees:

Soort vlees Bewaartijd ingevroren 
Rundvlees ca. 6-9 maanden 
Kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees ca. 3-6 maanden 
Gehakt ca. 2-4 maanden 
Bereid vlees ca. 2-3 maanden 

 

Professioneel ingevroren en bezorgd:

Soort vlees Bewaartijd ingevroren 
Rundvlees ca. 24 maanden 
Gehakt ca. 12 maanden 

 

Vlees ontdooien  


Om de kwaliteit van het vlees te behouden moet het invriezen van vlees snel gebeuren. In tegenstelling tot invriezen, gaat het ontdooien van vlees juist het beste wanneer het langzaam, en dus eigenlijk van zichzelf, gebeurt. Voor het ontdooien van vlees kun je het vlees het beste een dag voor je het wilt bereiden van de diepvries naar de koelkast verplaatsen. Ben je vergeten om het vlees tijdig uit de diepvries te halen? Dit is geen enkel probleem, maar ontdooi het vlees zeker niet in de magnetron! De buitenkant zal dan namelijk garen terwijl het binnenin nog bevroren blijft. Hierdoor wordt het vlees erg taai. Wel kun je het vlees in haar verpakking in een bakje met lauw stromend water leggen. Op deze manier is het vlees vaak al binnen een half uurtje ontdooid en behoudt het ook nog eens de kwaliteit!


Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!

 

Woon je in Echt of zo’n 40 km van Echt af?


We bezorgen met ons eigen vervoer. Vandaag besteld vóór 22.00 uur, de dag erna bezorgd (behalve op zondag). De aflevertijd stemmen wij met jou af. 

Woon je VERDER dan zo’n 40 km van Echt af?


Dan bezorgt Redjepakketje jouw bestelling. De haKOEna bestelling doen we in een speciale EPS doos met daarin herbruikbare coolpacks. Zo weten we zeker dat jouw bestelling bevroren bij je aankomt.a) Bestel je op zondag t/m donderdag vóór 22.00 uur 
dan ontvang je jouw bestelling de dag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur de dag erna krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.b) Bestel je op donderdag na 22.00 uur of op vrijdag of zaterdag, 
dan ontvang je jouw bestelling de dinsdag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur op de dag van bezorging krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.


You have Successfully Subscribed!