Wat is tournedos?

door | jun 18, 2019 | Wat is en waar zit elk vleessoort

Bief van de haas is afkomstig uit een klein gedeelte van het rund: de runderhaas. Iedere koe heeft maar twee van deze ‘kleine’ hazen, wat maakt dat het vlees zo zeldzaam is. Bief van de haas is het malste stukje rundvlees. De runderhaas ligt onder de rug en deze spieren bewegen heel weinig. Spieren die weinig bewegen zijn malser dan spieren die veel in beweging zijn. Bief van de haas wordt ook wel ossenhaas, tournedos of tenderloin genoemd.

Bereiding
Bief van de haas van haKOEna is van de Limousin of Blonde d’Aquitaine. Het heeft altijd veel smaak en daarom hoef je er maar weinig mee te doen om een perfect stukje vlees te bereiden. Klik even op: haKOEna bereidingswijzen voor de beste tips.

Bief van de haas zet je in een handomdraai op tafel. Zet het vuur hoog. Zodra het schuim van de boter in de pan is verdwenen, schroei je het vlees rondom dicht. Zet de hittebron laag en laat nog ca. 2 minuten om en om in pan als je het vlees rood van binnen wilt. Ca 4 minuten als rosé jouw voorkeur heeft en 6 minuten voor doorbakken. Tijden zijn richtlijnen als het bief van de haas zo’n 1,5 cm dik is. Strooi daarna zout naar wens erop. Ca. 5-10 minuten laten rusten op een bordje onder aluminiumfolie.

Bief van de haas, kort bakken, snel klaar vlees. Voor alle vlees dat je maar kort hoeft te bakken kun je alle bereidingstechnieken gebruiken die daarvoor in aanmerking komen. Ze staan hieronder met +++ aangegeven. Als je ze kort bereidt, kun je kiezen voor: bijna rauw, rosé, medium. Als het doorbakken is, ervaar je het vlees al gauw als taai. Je kunt er dan nog altijd voor kiezen om het vlees te stoven.

Bakken

+++

Bakkerellen

+++

Braden

+

Barbecueën

+++

Gourmet/Fondue

+++

Grillen/Roosteren

+++

Koken

+

Roerbakken

+++

Steengrill

+++

Stomen

+

Stoven

Als kort bakken vlees is doorgeslagen, te gaar is. Dan kun je het altijd nog stoven.

Oven

Geschikt voor grotere delen aan het stuk. Of bij veel porties, na aanbraden in pan, garen in oven.

 +++ uitermate geschikt

++ kan wel

+ niet ons advies. Suur ons jouw recept als je zó wel iets lekkers van maakt van dit vlees

 

Zie onderstaande tabel voor voedingswaarde bief van de haas per 100 gram.

SoortHoeveelheid
Energie (kcal)116 kcal
koolhydraten0,0 g
Eiwit23,7 g
Vet2,3 g
Waarvan verzadigd vet1,0 g
Waarvan onverzadigd vet1,1 g
Cholesterol55,5 mg
Whatsapp contact knopVragen? Klik hier!