fbpx

Hoe bereid je riblappen? – riblappen bereiden

Bereidingswijze riblappen
De riblappen van haKOEna zijn afkomstig van Het Franse vleesras Limousin of Blonde d’Aquitaine. Onze riblappen hebben al veel smaak van zichzelf, waardoor jij er maar weinig mee hoeft te doen om de perfecte riblappen te bereiden. Onze riblappen kun je vergelijken met biefstukken met een lekkere byte.

Riblap is vlees dat hard gewerkt heeft waardoor het vlees iets steviger is en deze lekkere byte heeft, Voor dit soort vlees met een byte, zoals riblappen, kies je voor een langere bereiding. Namelijk stoven of koken. Riblappen braadt eerst je aan op hoog vuur zodat het een mooi bruin korstje krijgt. Vervolgens laat je de riblappen langzaam garen op een lage temperatuur. Verder kun je van riblappen ook bouillon trekken.

Riblappen in de pan bereiden
Stap 1
Haal het vlees minstens een uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Voordat je het vlees op kamertemperatuur laat komen, haal je de verpakking eraf en dep je het vlees droog met keukenpapier

Stap 2
Doe de (room)boter of olie in de pan en zet het vuur hoog

Stap 3
Zodra het schuim van de boter in de pan is verdwenen, schroei je het ingepeperde vlees rondom dicht/bruin. Haal daarna het vlees uit de pan en fruit een uitje met wat knoflook naar wens

Stap 4
Leg dan de riblappen weer in de pan en schenk warm water erbij zodat het vlees niet schrikt. Het vlees moet bijna ondergedompeld zijn. Daarna kun je naar wens onverwarmd bier, rode wijn, azijn of runderbouillon erbij doen

Stap 5
Peper, zout en andere kruiden zoals tijm, oregano, gember, selderijzout kun je naar eigen smaak toevoegen

Stap 6
Laat het vlees minimaal zo’n 2 uur sudderen. Met het deksel op de pan

Stap 7
Bind de saus af op de gewenste dikte

Stap 8
Tijd om te smullen! 😋

Smul nog meer met riblappen van hakoena!

Bouillon trekken van riblappen
Zelf bouillon maken is echt niet moeilijk en hoeft ook zeker niet veel werk te zijn! In de tussentijd dat de bouillon staat te trekken kun je gewoon lekker je eigen ding doen. Een boek lezen, tv kijken of de huishoudelijke taken bijvoorbeeld. Waarom zelf bouillon maken? Je kunt wel aan de slag gaan met bouillonblokjes, maar daarmee krijg je nog niet de voedingsstoffen binnen die je uit bot, merg en vlees wel haalt. Daarnaast kun je tijdens het maken van je eigen bouillon naar wens de hoeveelheden toevoegen zoals bijvoorbeeld zout.

Stap 1
Leg de riblappen in een ruime pan. Reken op ca. 300 gram vlees/bot per liter water.

Stap 2
Giet er zoveel koud water bij dat de pan ¾ vol is. Er geldt hoe meer beenderen (schenkel of mergpijp) je toe voegt, hoe meer gelatine er vrijkomt en hoe groter het bot, des te langer duurt het voordat de gelatine vrijkomt.

Stap 3
Breng het geheel aan de kook. Er verschijnt een laag wit-grijs schuim. Schep deze laag schuim eraf en zet het vuur laag. Wanneer het schuim te laat eraf wordt geschept, of kookt het vocht, dan slaat het schuim neer in de bouillon waardoor het troebel wordt. Dit wil je hoogstwaarschijnlijk niet, dus schep het schuim op tijd af voor een mooie heldere bouillon.

Stap 4
Voeg peper en zout toe. Naar wens kun je op dit moment grofgesneden groenten of naar smaak andere kruiden toevoegen.

Bijvoorbeeld
Groenten: ui met een schil, prei, wortel of knolselderij
Kruiden: tijm, oregano, majoraan/laurierblaadjes, kruidnagels of knoflook

Stap 5
Laat de bouillon lekker drie uur, of langer, trekken op laag vuur. Je hoeft er op dit moment nog maar weinig aan te doen, het belangrijkste is dat de bouillon niet gaat koken. Houd je dit eens in de zoveel tijd even in de gaten en roer je even door het geheel, is dit meer dan voldoende. Je kunt dus gemakkelijk in de tussentijd bijvoorbeeld een boek lezen, tv kijken of het huishouden doen.

Stap 6
Zeef daarna het geheel. Je kunt het vlees klein snijden en in de soep doen of er een ragout ervan maken.

Stap 7
Tijd om te smullen! 😋

Tip: Als je de bouillon door een katoenen theedoek of kaasdoek zeeft (stap 6), wordt de bouillon extra helder!

Tip: Als je een grote pan bouillon maakt, kun je deze per gewenste portie gemakkelijk invriezen. Zo kun je eenpersoonsporties maken, maar ook porties voor het hele gezin.


Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!

 

Woon je in Echt of zo’n 40 km van Echt af?


We bezorgen met ons eigen vervoer. Vandaag besteld vóór 22.00 uur, de dag erna bezorgd (behalve op zondag). De aflevertijd stemmen wij met jou af. 

Woon je VERDER dan zo’n 40 km van Echt af?


Dan bezorgt Redjepakketje jouw bestelling. De haKOEna bestelling doen we in een speciale EPS doos met daarin herbruikbare coolpacks. Zo weten we zeker dat jouw bestelling bevroren bij je aankomt.a) Bestel je op zondag t/m donderdag vóór 22.00 uur 
dan ontvang je jouw bestelling de dag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur de dag erna krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.b) Bestel je op donderdag na 22.00 uur of op vrijdag of zaterdag, 
dan ontvang je jouw bestelling de dinsdag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur op de dag van bezorging krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.


You have Successfully Subscribed!