Zwanger! mag ik rundvlees eten?

door | mei 31, 2019 | Blog haKOEna

Zwanger en rundvlees
Kan jij ontzettend genieten van een heerlijk stukje rundvlees? Bijvoorbeeld van een tournedos of wat dacht je van een mals stukje rosbief? En vind je het dan vooral lekker als het nog mooi rood is vanbinnen? Je bent zeker niet de enige, maar mocht je zwanger zijn dan moet je opletten met zo’n heerlijk stukje medium of rare gebakken rundvlees. Gaat zwanger en rundvlees eten dan nooit samen? Jawel hoor! In deze blog kun je lezen hoe je rundvlees veilig kunt eten tijdens je zwangerschap.

Waarom mag je bepaald rundvlees niet eten tijdens de zwangerschap?
Ben je zwanger en wil je rundvlees eten? Dat kan zeker! Maar niet wanneer het medium of rare gebakken is. De reden dat je moet opletten met rundvlees, is niet per se om het rundvlees zelf. Het gaat erom of het vlees rauw is of niet. Rauw rundvlees, en overigens ook rauwe vis en ei, kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten. Deze parasiet kan mensen besmetten met toxoplasmose, dit is een infectie. Normaal gesproken kan dit niet zo’n kwaad, maar voor zwangere vrouwen heeft het wel gevolgen. De infectie kan via de placenta overgedragen worden op het ongeboren kindje. De moeder loopt verder geen gevaar, maar de baby kan door de infectie ernstige afwijkingen krijgen. Bijvoorbeeld afwijkingen van het zenuwstelsel (denk aan waterhoofd) en aan de ogen (blindheid).

Welk rundvlees mag je wel eten?
De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is. Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant. Moet je nu je gehele zwangerschap doorbakken vlees eten? Nee, gelukkig niet! Als het vlees eerst ingevroren is geweest op minstens -12° C voor minimaal 2 dagen, kan je het daarna veilig eten.

De toxoplasmoseparasiet kan niet tegen hitte en ook niet tegen extreme koud. Twee dagen in de vriezer die op minstens -12° C staat (de gemiddelde vriezer staat op -18° C) doodt de parasiet. Aangezien de parasiet al is vernietigd hoeft het vlees niet meer doorgebakken te worden.

Welk rundvlees is gezond en goed voor moeder en kind?
Rundvlees dat goed is bereid of ingevroren is geweest, is goed voor moeder en kind. Om die reden kun je prima zwanger zijn en rundvlees eten. In onder andere rundvlees zit vitamine B6 en ijzer. Vitamine B6 speelt een grote rol in de deling van cellen. Mede daarom is de vitamine belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een iets verhoogde eiwitbehoefte, namelijk 1,1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag (gemiddeld zitten mensen op 0,9 gram per kilogram lichaamsgewicht). Eiwitten zitten onder andere in rundvlees. Als laatste is rood vlees een erg goede leverancier van ijzer. Ook ijzer is belangrijk tijdens de zwangerschap om onder andere bloedarmoede te voorkomen.

Het rundvlees dat je het beste kunt eten is mager rundvlees zonder al te veel vet. Het is namelijk belangrijk dat je als zwangere vrouw niet te veel verzadigd vet binnenkrijg en je daarnaast je gewichtstoename in bedwang houdt. Mager rundvlees is onder andere rosbief, biefstuk, tournedos, biefstukpunten en kogelbiefstuk. Let er wel echt goed op dat het vlees óf goed doorbakken is óf dat het voor minstens twee dagen ingevroren is geweest op ten minste -12° C.

Welk ander rundvlees mag je eten tijdens de zwangerschap
Andere producten met rundvlees die je gewoon mag eten tijdens de zwangerschap zijn:
– hamburgers
– fricandeau
– runderrollade
– stoofvlees
– vitello tonnato
– chipolata

Welk rundvlees kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap
Eet nooit rauw rundvlees. Ga je uiteten of op visite en krijg je een medium of rare gebakken stukje rundvlees voorgeschoteld, dan kun je het beter niet eten. Je weet immers niet of het vlees ingevroren is geweest of niet. Bestel dit daarom ook niet in een restaurant, of je moet erbij zeggen dat je zwanger bent en het dus doorbakken (well done) moet zijn. Als het echt heel goed vlees is, kan het nog best prima smaken. Maar misschien is een stukje kip of vis wat veiliger, want doorbakken vlees kan taai worden.

Ander rundvlees zoals hamburgers, worsten van rundvlees, chipolata etc. mag je eten als ze goed doorbakken zijn. Toch is het beter om deze producten met mate te consumeren aangezien er redelijk wat verzadigd vet, kilocalorieën en zout inzit. Als je gezond wilt eten, kun je beter kiezen voor mager rundvlees, kip, vis of vegetarische vleesvervangers.

Naast bereide vleesproducten moet je als zwangere vrouw ook opletten met rauwe vleeswaren. Deze vleeswaren kunnen ook de toxoplasmoseparasiet bevatten. Laat de volgende vleeswaren gedurende je zwangerschap dus even in de schappen liggen: rosbief, carpaccio, fricandeau, ossenworst, filet americain en tartaar.

Zwanger en rundvlees bij HaKOEna
Bij HaKOEna kun je pakketten bestellen met kwaliteitsrundvlees. Deze pakketten worden na de slachting en rijping luchtdicht verpakt en direct professioneel ingevroren. Wanneer je een pakket besteld wordt deze gekoeld geleverd zodat het meteen in je eigen vriezer kan. Aangezien het vlees al is ingevroren, kunnen zwangere vrouwen het veilig eten!

BRONNEN
Jong, F.M. de. (2008). Ons voedsel (6de herziene druk, 2016). Hilversum: Fontaine Uitgevers.

Dresch, M. (2013). Gezonde voeding. Leiden: AALO Opleidingen bv.

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/toxoplasmose.aspx

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/154928-zwanger-en-biefstuk.html

 

 


100% haKOEna genieten-garantie

 

We doen er alles aan dat de dieren een happy life genieten. We zijn zo transparant mogelijk naar jou toe over het hele proces. Omdat je weet dat dit goed zit, kun je genieten van het topkwaliteit vlees dat op je bord komt. Dat is waar haKOEna voor staat! Wij zijn daar helemaal van overtuigd. Daarom zijn we zo KOElant mogelijk en geven jou gewoon 100% genieten-garantie. Dat houdt in dat je kunt kiezen voor nieuw vlees óf je geld terug als het bij aankomst niet is zoals jij verwacht. Deze garantie geldt altijd behalve als er niemand aanwezig was om het pakket in ontvangst te nemen in het door jou opgegeven tijdvak.    

You have Successfully Subscribed!


Bezorgkosten


Voor de bezorging via PostNL wordt per afleveradres een standaardbedrag van € 6,95 gehanteerd. Wanneer jij jouw bestelling in de ochtend wilt laten bezorgen, moeten wij hiervoor helaas een toeslag van € 12,50 in rekening brengen. Voor bezorging in de avond geldt een toeslag van € 1,95. Voor gratis bezorging hanteren wij een minimum bestelbedrag van € 100,-.  

Meer informatie over bezorging en bezorgkosten kun je hier vinden.

You have Successfully Subscribed!


Voor 14:00 uur besteld, morgen in huis!Wij verzenden jouw haKOEna bestelling in een EPS doos voorzien van herbruikbare coolpacks! Op deze manier komt jouw bestelling ingevroren bij jou aan.  

PostNL verzorgt de bezorging van jouw pakket. Wanneer je op maandag t/m vrijdag voor 14.00 uur besteld, zal jouw haKOEna bestelling de volgende dag bij jou thuis worden bezorgd via PostNL. Wanneer jij jouw bestelling op vrijdag na 14.00 uur, zaterdag óf zondag bestelt, wordt jouw pakket dinsdag bij jou thuisbezorgd. Zodra wij jouw pakket hebben afgegeven aan PostNL ontvang je een track & trace code via de mail, waarmee jij jouw pakket kunt volgen.  

Meer informatie over de bezorging kun je hier vinden.

 

You have Successfully Subscribed!


Diervriendelijk vlees direct van de boerinDe dieren hebben het leven dat ze zouden kiezen als ze een keuze hadden. Altijd lekker buiten als het maar even kan en de ruime, open, lichte stal met stro in als ze dat willen. We gebruiken geen preventieve antibiotica of toevoegingen van welke aard dan ook. Puur natuur, zo zijn de dieren, zo houden wij dat graag.

 

You have Successfully Subscribed!


Topkwaliteit rundvlees van … koeien!haKOEna staat voor topkwaliteit vlees. Logisch dat we dan kiezen voor koeien. Vlees van koeien is namelijk malser dan van stieren. Die hebben een hoog testosterongehalte en dat maakt het vlees harder. Ook zorgt het ervoor dat de dieren moeilijk buiten te houden zijn. Het vlees is van de Franse vleesrassen Limousin of Blonde d’Aquitaine. Het zijn oersterke rassen en omdat de koeien niet gemolken worden gaan alle voedingsstoffen naar het vlees. 

You have Successfully Subscribed!


Ambachtelijk verwerkt door slagerDe verwerking gebeurt bij Freshco, EG-erkend slagersbedrijf van mijn man. Hij heeft al decennia ervaring met verwerken van vlees voor restaurants. Het vlees krijgt ruim de tijd om te rijpen, minstens drie weken. De slagers verwerken het vlees met ambachtelijke precisie, ze snijden de lapjes vlees zoveel mogelijk op het gewenste gewicht maar je begrijpt dat dit dus wel eens iets kan afwijken. Vakwerk blijft nu eenmaal mensenwerk.

You have Successfully Subscribed!


Professioneel ingevroren > langer houdbaarZelf thuis invriezen kan. Maar ook al is je eigen diepvries nog zo goed, ze kan niet op tegen professioneel invriezen. De methode van gelaagd invriezen met speciale ventilatie zorgt ervoor dat het vlees in korte tijd de temperatuur van -18oC bereikt. Daardoor is haKOEnavlees wel twee jaar houdbaar met optimaal behoud van structuur en kwaliteit.

You have Successfully Subscribed!

Probeer nu...
ons proefpakket

 

Al vanaf € 29,50

Proefpakket bekijken

* Minimum bestelbedrag
niet van toepassing.

You have Successfully Subscribed!

Whatsapp contact knopVragen? Klik hier!