Zwanger! mag ik rundvlees eten?
Zwanger en rundvlees
Kan jij ontzettend genieten van een heerlijk stukje rundvlees? Bijvoorbeeld van een tournedos of wat dacht je van een mals stukje rosbief? En vind je het dan vooral lekker als het nog mooi rood is vanbinnen? Je bent zeker niet de enige, maar mocht je zwanger zijn dan moet je opletten met zo’n heerlijk stukje medium of rare gebakken rundvlees. Gaat zwanger en rundvlees eten dan nooit samen? Jawel hoor! In deze blog kun je lezen hoe je rundvlees veilig kunt eten tijdens je zwangerschap.
Waarom mag je bepaald rundvlees niet eten tijdens de zwangerschap?
Ben je zwanger en wil je rundvlees eten? Dat kan zeker! Maar niet wanneer het medium of rare gebakken is. De reden dat je moet opletten met rundvlees, is niet per se om het rundvlees zelf. Het gaat erom of het vlees rauw is of niet. Rauw rundvlees, en overigens ook rauwe vis en ei, kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten. Deze parasiet kan mensen besmetten met toxoplasmose, dit is een infectie. Normaal gesproken kan dit niet zo’n kwaad, maar voor zwangere vrouwen heeft het wel gevolgen. De infectie kan via de placenta overgedragen worden op het ongeboren kindje. De moeder loopt verder geen gevaar, maar de baby kan door de infectie ernstige afwijkingen krijgen. Bijvoorbeeld afwijkingen van het zenuwstelsel (denk aan waterhoofd) en aan de ogen (blindheid).
Welk rundvlees mag je wel eten?
De toxoplasmoseparasiet komt alleen voor in rauw vlees. Wanneer het vlees door en door gaar gebakken wordt of op een andere manier wordt bereid zoals stoven, is de parasiet vernietigd. Je mag daarom elk stukje rundvlees eten, dus ook de rosbief, biefstuk of ossenhaas zolang het vlees maar boven de 70° C verhit is. Het vlees is dan doorbakken en niet meer rood of roze aan de binnenkant. Moet je nu je gehele zwangerschap doorbakken vlees eten? Nee, gelukkig niet! Als het vlees eerst ingevroren is geweest op minstens -12° C voor minimaal 2 dagen, kan je het daarna veilig eten.
De toxoplasmoseparasiet kan niet tegen hitte en ook niet tegen extreme koud. Twee dagen in de vriezer die op minstens -12° C staat (de gemiddelde vriezer staat op -18° C) doodt de parasiet. Aangezien de parasiet al is vernietigd hoeft het vlees niet meer doorgebakken te worden.
Welk rundvlees is gezond en goed voor moeder en kind?
Rundvlees dat goed is bereid of ingevroren is geweest, is goed voor moeder en kind. Om die reden kun je prima zwanger zijn en rundvlees eten. In onder andere rundvlees zit vitamine B6 en ijzer. Vitamine B6 speelt een grote rol in de deling van cellen. Mede daarom is de vitamine belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een iets verhoogde eiwitbehoefte, namelijk 1,1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag (gemiddeld zitten mensen op 0,9 gram per kilogram lichaamsgewicht). Eiwitten zitten onder andere in rundvlees. Als laatste is rood vlees een erg goede leverancier van ijzer. Ook ijzer is belangrijk tijdens de zwangerschap om onder andere bloedarmoede te voorkomen.
Het rundvlees dat je het beste kunt eten is mager rundvlees zonder al te veel vet. Het is namelijk belangrijk dat je als zwangere vrouw niet te veel verzadigd vet binnenkrijg en je daarnaast je gewichtstoename in bedwang houdt. Mager rundvlees is onder andere rosbief, biefstuk, tournedos, biefstukpunten en kogelbiefstuk. Let er wel echt goed op dat het vlees óf goed doorbakken is óf dat het voor minstens twee dagen ingevroren is geweest op ten minste -12° C.
Welk ander rundvlees mag je eten tijdens de zwangerschap
Andere producten met rundvlees die je gewoon mag eten tijdens de zwangerschap zijn:
– hamburgers
– fricandeau
– runderrollade
– stoofvlees
– vitello tonnato
– chipolata
Welk rundvlees kun je beter niet eten tijdens de zwangerschap
Eet nooit rauw rundvlees. Ga je uiteten of op visite en krijg je een medium of rare gebakken stukje rundvlees voorgeschoteld, dan kun je het beter niet eten. Je weet immers niet of het vlees ingevroren is geweest of niet. Bestel dit daarom ook niet in een restaurant, of je moet erbij zeggen dat je zwanger bent en het dus doorbakken (well done) moet zijn. Als het echt heel goed vlees is, kan het nog best prima smaken. Maar misschien is een stukje kip of vis wat veiliger, want doorbakken vlees kan taai worden.
Ander rundvlees zoals hamburgers, worsten van rundvlees, chipolata etc. mag je eten als ze goed doorbakken zijn. Toch is het beter om deze producten met mate te consumeren aangezien er redelijk wat verzadigd vet, kilocalorieën en zout inzit. Als je gezond wilt eten, kun je beter kiezen voor mager rundvlees, kip, vis of vegetarische vleesvervangers.
Naast bereide vleesproducten moet je als zwangere vrouw ook opletten met rauwe vleeswaren. Deze vleeswaren kunnen ook de toxoplasmoseparasiet bevatten. Laat de volgende vleeswaren gedurende je zwangerschap dus even in de schappen liggen: rosbief, carpaccio, fricandeau, ossenworst, filet americain en tartaar.
Zwanger en rundvlees bij HaKOEna
Bij HaKOEna kun je pakketten bestellen met kwaliteitsrundvlees. Deze pakketten worden na de slachting en rijping luchtdicht verpakt en direct professioneel ingevroren. Wanneer je een pakket besteld wordt deze gekoeld geleverd zodat het meteen in je eigen vriezer kan. Aangezien het vlees al is ingevroren, kunnen zwangere vrouwen het veilig eten!
BRONNEN
Jong, F.M. de. (2008). Ons voedsel (6de herziene druk, 2016). Hilversum: Fontaine Uitgevers.
Dresch, M. (2013). Gezonde voeding. Leiden: AALO Opleidingen bv.
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/toxoplasmose.aspx
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/154928-zwanger-en-biefstuk.html