fbpx

Wat is Thanksgiving?

door | nov 4, 2021 | Blog haKOEna

 

 

Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en in Canada. Er wordt een dank uitgebracht voor de oogst en alle ander goede dingen. (Traditioneel is dit een dankwoord aan god). Deze feestdag wordt gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada eindigt de oogst eerder, daar wordt thanksgiving de tweede maandag in oktober gevierd.

Thanksgiving wordt meestal gevierd met de hele familie. Omdat het in de V.S. op een donderdag valt hebben de meeste mensen op vrijdag vrij. Deze vrijdag noemen ze Black Friday, een heerlijk lang weekend dus. Families gebruiken dit lange weekend om samen tijd door te brengen. Veel mensen beginnen op dat moment hun kerstcadeaus in te slaan en waardoor er al echt een kerstsfeertje ontstaat.

Het eten speelt een grote rol deze dag. Het is traditie om met Thanksgiving kalkoen te eten en wordt ook wel Turkey Day genoemd. Sinds dat John F. Kennedy president was, word er jaarlijks gratie verleend aan een levende kalkoen, de nationale Thanksgiving Turkey. Kalkoen mag dan ook niet missen als jij Thanksgiving gaat vieren. Het is erg leuk om deze zelf te bereiden! Heb jij nou weinig tijd om dit zelf te doen? Bekijk dan eens onze ambachtelijke halve gevulde en voorgegaarde kalkoen die je alleen nog warm hoeft te maken.

Traditionele bijgerechten zijn aardappelpuree (mashed potatoes), stuffing (vulling op basis van brood), zoete aardappels (sweet potatoes), sperziebonen (green beans), veenbessen (cranberries), en als nagerecht pecannotentaart (pecan pie) en pompoentaart (pumpkin pie).

Thanksgiving in Nederland

Aangezien Thanksgiving een Amerikaans gebruik is, wordt dit in Nederland niet breed gevierd. Maar wat niet is kan natuurlijk nog komen. Wel viert de Amerikaanse gemeenschap jaarlijks Thanksgiving, met onder andere een dienst in de Pieterskerk te Leiden. Amerikanen in Nederland die Thanksgiving vieren doen dat vaak op de derde zaterdag in november, dus voor het “echte” Thanksgiving. Zaterdag is namelijk een handigere dag om het te vieren dan een donderdag, omdat Thanksgiving Day in Nederland geen vrije dag is.

Steeds meer Nederlanders vinden Thanksgiving een goede gelegenheid voor een feestje. Steeds meer huishoudens in Nederland besluiten om ook Thanksgiving te vieren op de vierde donderdag van november. Samen met familie en vrienden wordt er dankbaarheid uitgesproken en vooral lekker gegeten. Het is toch hartstikke leuk om elk moment aan te grijpen om samen lekker te eten en te drinken? Wij van haKOEna denken dat Thanksgiving er zeker nog bij kan op de kalender en meer bekendheid mag krijgen in Nederland, we hebben immers allemaal wel dingen waar we dankbaar voor zijn en waar we beste eens bij stil kunnen staan onder het genot van een heerlijk diner.

 

Wat te doen op Thanksgiving

Thanksgiving is een van Amerika’s favoriete feestdagen. En we hopen dat het hier ook een favoriete feestdag gaat worden. Een dag die in het teken staat van het bereiden en nuttigen van een speciale maaltijd, het samenbrengen van familieleden of vrienden, zodat je je dankbaarheid kunt uiten voor wat zij betekenen in het leven.

Thanksgiving is tevens de ideale dag om alvast een voorproefje te nemen op kerst. Eigenlijk een generale repetitie. Je zou deze dag kunnen gebruiken om recepten uit te proberen die je tijdens kerst wil serveren, of de tafel extra mooi dekken zodat je hier ook al een beeld bij hebt hoe dat met kerst zou kunnen uitzien.

Traditioneel wordt er kalkoen gegeten tijdens Thanksgiving, heerlijk gevuld met een stuffing naar keuze. Kies je voor gemak, dan hebben wij alvast voor jou een halve kalkoen bereid. Gevuld met een fijne farce van gevogelte, abrikoos en cranberry’s.

Maar na die heerlijke maaltijd wat doe je dan? Ga je op de bank hangen en wat dutten, of benut je de tijd goed zodat jullie ook samen optimaal genieten?

Wij geven je een aantal ideeën waar je misschien geïnspireerd door wordt.

1. Kom in beweging

Trek wat warms aan, sjaal om en na je lunch een wandeling, Eind november is het koud, misschien al een beetje besneeuwd, of je ziet de laatste gouden bladeren aan de bomen hangen. Geniet van de natuur om je heen en kom weer fris naar huis.

2. Wees creatief

Thanksgiving is een geweldige tijd om creatief te zijn. Maak voor je dierbaren een persoonlijk fotoboek en ze zullen de moeite die je erin hebt gestoken zeker waarderen!

Of haal de knutselspullen tevoorschijn en laat de kinderen alvast wat knutselen voor de feestdagen.

3. Fotoreportage

Aangezien jullie deze dag als familie samen zijn is het misschien een idee om op deze dag een afspraak te plannen met een fotograaf om een mooie familie reportage te maken. Ideaal als cadeau voor ouders en grootouders met kerst. Of het is misschien een leuk idee om met de foto’s die je al hebt een fotoboek samen te stellen.

Naarmate het gezin groeit, groeit ook de liefde voor elkaar. Een fotoshoot is een geweldige manier om dit speciale moment in jullie leven vast te leggen!

4. kerstspullen uitzoeken

Je zou de Thanksgiving middag kunnen gebruiken om de kerstversieringen uit te zoeken en kijken of er nog nieuwe decoratie aangeschaft moet worden.

Het is ook leuk om tijdens het uitzoeken alle fijne herinneringen te delen met je gezin. Of begin zelf een nieuwe jaarlijkse traditie en laat je kinderen zelf iets maken voor in de boom, herhaal dit jaarlijks en kijk wat er een prachtige herinneringen bijkomen.

5. Geef een maaltijd door

Delen is geven.

Waarschijnlijk als je voor de hele familie een diner organiseert, bereid je veel te veel.

Misschien is er bij jou in de buurt iemand die het niet zo breed heeft en zo’n extra maaltijd goed kan gebruiken. Ook zijn er organisaties waar je je kan aanmelden om je maaltijd te delen.

Geef wat je over hebt weg, in plaats dat het in de prullenbak beland.

6. Deel herinneringen met elkaar

De tijd vliegt voorbij! Er zijn vast wel momenten die je herinneren aan mooie tijden, of momenten waar je dankbaar voor bent. Deel ze met je familie of vrienden. Beslist dat hier de mooiste en leukste verhalen uit voort komen.

7. Black Friday lijstje

Heb je geen zin in bovenstaande tips, of ben je er al klaar mee, dan bij deze nog wel een hele leuke…

Maak alvast je lijstje welke koopjes je wilt scoren tijden black Friday morgen. Goed moment om cadeaus met korting te kopen.


Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!

 

Woon je in Echt of zo’n 40 km van Echt af?


We bezorgen met ons eigen vervoer. Vandaag besteld vóór 22.00 uur, de dag erna bezorgd (behalve op zondag). De aflevertijd stemmen wij met jou af. 

Woon je VERDER dan zo’n 40 km van Echt af?


Dan bezorgt Redjepakketje jouw bestelling. De haKOEna bestelling doen we in een speciale EPS doos met daarin herbruikbare coolpacks. Zo weten we zeker dat jouw bestelling bevroren bij je aankomt.a) Bestel je op zondag t/m donderdag vóór 22.00 uur 
dan ontvang je jouw bestelling de dag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur de dag erna krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.b) Bestel je op donderdag na 22.00 uur of op vrijdag of zaterdag, 
dan ontvang je jouw bestelling de dinsdag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur op de dag van bezorging krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.


You have Successfully Subscribed!