Waarom is buitenlucht goed voor onze koeien?

door | mei 31, 2019 | Blog haKOEna

Wist je dat slechts 1 op de 3 koeien in de wei kunnen grazen? Dit betekent dat het overgrote deel bijna geen daglicht ziet. Wakker Dier strijdt voor koeien om ervoor te zorgen dat ze vaker buiten komen. In plaats van dat er de laatste jaren meer koeien in de wei staan, is dat juist afgenomen. Volgens het CBS stonden de koeien 20 jaar geleden voornamelijk buiten. Tegenwoordig slechts 30%. Wat betekent dat voor onze koeien? En waarom is buitenlucht goed voor de koeien of is het niet zo heel verkeerd om ze op stal te zetten?

De strijd voor koeien in de wei
Wakker Dier strijdt voor dierenwelzijn en dus ook het welzijn van onze koeien. Zo komen ze op voor de belangen van onze melkkoeien en vleeskoeien. Meer bewegingsruimte, betere stallen en runderen laten genieten in de wei zijn belangrijke punten die Wakker Dier wilt verbeteren. Zij vinden dat de meeste runderen op stro moeten worden gehouden. Het andere deel staat dag in dag uit op een betonvloer of roostervloer. De dieren hebben daarnaast geen ruimte om te liggen. Het gevolg is kreupelheid, beschadigde gewrichten en pootproblemen. Voor Wakker Dier is het duidelijk: de buitenlucht is goed voor onze koeien en de koeien hebben daar recht op.

De donkere kanten van dierenwelzijn
In ons land leven veel landbouwdieren in dieronvriendelijke systemen. De dieren hebben weinig ruimte, geen daglicht en een slecht leven. Omdat ze in kleine hokken zitten is er geen ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Dit heeft het gevolg dat de dieren onnatuurlijk gedrag laten zien zoals agressie. Aangezien ze in krappe hokken zitten kan agressief gedrag grote gevolgen hebben. Daarom worden bij biggetjes de staarten afgeknipt en worden de horens bij koeien weggebrand. Als er veel dieren worden gehouden op een klein oppervlak is het risico op dierziektes groter, denk aan varkenspest of MKZ.

De gevolgen van intensieve veehouderij op het milieu
De intensieve veehouderij kan niet alleen hard zijn voor de dieren, maar ook voor het milieu en dus uiteindelijk voor onze eigen gezondheid. Volgens het CBS leidt koeien op stal houden tot een hogere ammoniakuitstoot. Wanneer een koe permanent op stal wordt gehouden levert dat ongeveer 8 kilo meer ammoniak op dan een koe die ook eens lekker naar buiten mag. Ook de methaanuitstoot is hoger wanneer de koeien op stal worden gehouden.

Niet alle stallen even slecht
De nadelige gevolgen voor de koeien en voor het milieu komen voornamelijk tot uiting als de koeien in grote aantallen het gehele jaar binnen staan. Om een vertekend beeld te voorkomen is het ook belangrijk om te weten dat niet alle stallen zo krap zijn. De moderne stallen zijn zo slecht nog niet. Dat vindt zelfs Kees de Koning, manager van de Dairy Campus van de Universiteit van Wageningen. De Dairy Campus voert regelmatig onderzoeken uit bij melkveehouders. De moderne stallen hebben goede matrassen. De koeien staan niet op het harde beton, maar op een rubberen coating en hun poten ondergaan geregeld een klauwbeknapping. Klauwbeknapping kan het beste omschreven worden als een pedicure. Koeien die leven in dit soort stallen vinden het niet erg om binnen te zijn. Maar uiteraard betekent dat niet dat ze heel het jaar op stal moeten staan.

Ideale leefomstandigheden van de koe
De meest ideale leefomstandigheden van koeien bevinden zich op de gulden middenweg. Volgens De Koning van de Universiteit van Wageningen is afwisseling erg belangrijk. Ze moeten in ieder geval altijd de kans krijgen om de buitenlucht op te zoeken. Daarnaast moet het weer in de gaten gehouden worden. Als het buiten snikheet is, willen koeien liever beschut op hun matras in de stal liggen. Stormt of regent het buiten dan zijn koeien doorgaans niet de stal uit te krijgen. Mogelijkheden bieden is het beste. Dus of lekker naar buiten, die voldoende lucht en licht heeft en waar minstens een lekker strobed wacht.

Hoe blij worden onze koeien in de wei?
Het lijkt klinkklare koek: koeien horen in de wei en zeker niet het hele jaar binnen. Ze horen zich te bewegen, daglicht te zien en zacht gras onder hun poten te hebben. Dat koeien blij worden in de wei is duidelijk te zien aan de zogenoemde ‘koeiendans’. De koeiendans is een soort van dans die koeien opvoeren als ze na een lange winter op stal eindelijk weer naar buiten mogen wanneer de lente is aangebroken. Ze lijken te dansen van vreugde. De buitenlucht, de ruimte en het verse gras doet de dieren goed. Het maakt de koeien gelukkig.

 

Interessant blog? Laat hieronder even een reactie achter?

 

Bronnen
Jong, F.M. de. (2008). Ons voedsel (6de herziene druk, 2016). Hilversum: Fontaine Uitgevers.

https://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/dieren/runderen/

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/12/ammoniak-meer-uitstoot-door-koe-op-stal-1494545-a417658

https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/B44A1806-3534-43AD-8080-159871A20824/0/2015trendsinbeweidenenopstallenvanmelkkoeienenheteffectopemissiesnaarlucht.pdf

http://edition.cnn.com/2009/TECH/science/01/29/happy.cows.milk/index.html?_s=PM:TECH

https://www.nu.nl/weekend/4096256/ongelukkig-koeien-binnen-staan.html

https://www.dairycampus.nl/nl/Home/Expertisegebieden/Gras-en-Weidegang.htm


100% haKOEna genieten-garantie

 

We doen er alles aan dat de dieren een happy life genieten. We zijn zo transparant mogelijk naar jou toe over het hele proces. Omdat je weet dat dit goed zit, kun je genieten van het topkwaliteit vlees dat op je bord komt. Dat is waar haKOEna voor staat! Wij zijn daar helemaal van overtuigd. Daarom zijn we zo KOElant mogelijk en geven jou gewoon 100% genieten-garantie. Dat houdt in dat je kunt kiezen voor nieuw vlees óf je geld terug als het bij aankomst niet is zoals jij verwacht. Deze garantie geldt altijd behalve als er niemand aanwezig was om het pakket in ontvangst te nemen in het door jou opgegeven tijdvak.    

You have Successfully Subscribed!


Bezorgkosten


Voor de bezorging via PostNL wordt per afleveradres een standaardbedrag van € 6,95 gehanteerd. Wanneer jij jouw bestelling in de ochtend wilt laten bezorgen, moeten wij hiervoor helaas een toeslag van € 12,50 in rekening brengen. Voor bezorging in de avond geldt een toeslag van € 1,95. Voor gratis bezorging hanteren wij een minimum bestelbedrag van € 100,-.  

Meer informatie over bezorging en bezorgkosten kun je hier vinden.

You have Successfully Subscribed!


Voor 14:00 uur besteld, morgen in huis!Wij verzenden jouw haKOEna bestelling in een EPS doos voorzien van herbruikbare coolpacks! Op deze manier komt jouw bestelling ingevroren bij jou aan.  

PostNL verzorgt de bezorging van jouw pakket. Wanneer je op maandag t/m vrijdag voor 14.00 uur besteld, zal jouw haKOEna bestelling de volgende dag bij jou thuis worden bezorgd via PostNL. Wanneer jij jouw bestelling op vrijdag na 14.00 uur, zaterdag óf zondag bestelt, wordt jouw pakket dinsdag bij jou thuisbezorgd. Zodra wij jouw pakket hebben afgegeven aan PostNL ontvang je een track & trace code via de mail, waarmee jij jouw pakket kunt volgen.  

Meer informatie over de bezorging kun je hier vinden.

 

You have Successfully Subscribed!


Diervriendelijk vlees direct van de boerinDe dieren hebben het leven dat ze zouden kiezen als ze een keuze hadden. Altijd lekker buiten als het maar even kan en de ruime, open, lichte stal met stro in als ze dat willen. We gebruiken geen preventieve antibiotica of toevoegingen van welke aard dan ook. Puur natuur, zo zijn de dieren, zo houden wij dat graag.

 

You have Successfully Subscribed!


Topkwaliteit rundvlees van … koeien!haKOEna staat voor topkwaliteit vlees. Logisch dat we dan kiezen voor koeien. Vlees van koeien is namelijk malser dan van stieren. Die hebben een hoog testosterongehalte en dat maakt het vlees harder. Ook zorgt het ervoor dat de dieren moeilijk buiten te houden zijn. Het vlees is van de Franse vleesrassen Limousin of Blonde d’Aquitaine. Het zijn oersterke rassen en omdat de koeien niet gemolken worden gaan alle voedingsstoffen naar het vlees. 

You have Successfully Subscribed!


Ambachtelijk verwerkt door slagerDe verwerking gebeurt bij Freshco, EG-erkend slagersbedrijf van mijn man. Hij heeft al decennia ervaring met verwerken van vlees voor restaurants. Het vlees krijgt ruim de tijd om te rijpen, minstens drie weken. De slagers verwerken het vlees met ambachtelijke precisie, ze snijden de lapjes vlees zoveel mogelijk op het gewenste gewicht maar je begrijpt dat dit dus wel eens iets kan afwijken. Vakwerk blijft nu eenmaal mensenwerk.

You have Successfully Subscribed!


Professioneel ingevroren > langer houdbaarZelf thuis invriezen kan. Maar ook al is je eigen diepvries nog zo goed, ze kan niet op tegen professioneel invriezen. De methode van gelaagd invriezen met speciale ventilatie zorgt ervoor dat het vlees in korte tijd de temperatuur van -18oC bereikt. Daardoor is haKOEnavlees wel twee jaar houdbaar met optimaal behoud van structuur en kwaliteit.

You have Successfully Subscribed!

Probeer nu...
ons proefpakket

 

Al vanaf € 29,50

Proefpakket bekijken

* Minimum bestelbedrag
niet van toepassing.

You have Successfully Subscribed!

Whatsapp contact knopVragen? Klik hier!