fbpx

Waarom is buitenlucht goed voor onze koeien?

door | mei 31, 2019 | Blog haKOEna

Wist je dat slechts 1 op de 3 koeien in de wei kunnen grazen? Dit betekent dat het overgrote deel bijna geen daglicht ziet. Wakker Dier strijdt voor koeien om ervoor te zorgen dat ze vaker buiten komen. In plaats van dat er de laatste jaren meer koeien in de wei staan, is dat juist afgenomen. Volgens het CBS stonden de koeien 20 jaar geleden voornamelijk buiten. Tegenwoordig slechts 30%. Wat betekent dat voor onze koeien? En waarom is buitenlucht goed voor de koeien of is het niet zo heel verkeerd om ze op stal te zetten?

De strijd voor koeien in de wei
Wakker Dier strijdt voor dierenwelzijn en dus ook het welzijn van onze koeien. Zo komen ze op voor de belangen van onze melkkoeien en vleeskoeien. Meer bewegingsruimte, betere stallen en runderen laten genieten in de wei zijn belangrijke punten die Wakker Dier wilt verbeteren. Zij vinden dat de meeste runderen op stro moeten worden gehouden. Het andere deel staat dag in dag uit op een betonvloer of roostervloer. De dieren hebben daarnaast geen ruimte om te liggen. Het gevolg is kreupelheid, beschadigde gewrichten en pootproblemen. Voor Wakker Dier is het duidelijk: de buitenlucht is goed voor onze koeien en de koeien hebben daar recht op.

De donkere kanten van dierenwelzijn
In ons land leven veel landbouwdieren in dieronvriendelijke systemen. De dieren hebben weinig ruimte, geen daglicht en een slecht leven. Omdat ze in kleine hokken zitten is er geen ruimte om natuurlijk gedrag te vertonen. Dit heeft het gevolg dat de dieren onnatuurlijk gedrag laten zien zoals agressie. Aangezien ze in krappe hokken zitten kan agressief gedrag grote gevolgen hebben. Daarom worden bij biggetjes de staarten afgeknipt en worden de horens bij koeien weggebrand. Als er veel dieren worden gehouden op een klein oppervlak is het risico op dierziektes groter, denk aan varkenspest of MKZ.

De gevolgen van intensieve veehouderij op het milieu
De intensieve veehouderij kan niet alleen hard zijn voor de dieren, maar ook voor het milieu en dus uiteindelijk voor onze eigen gezondheid. Volgens het CBS leidt koeien op stal houden tot een hogere ammoniakuitstoot. Wanneer een koe permanent op stal wordt gehouden levert dat ongeveer 8 kilo meer ammoniak op dan een koe die ook eens lekker naar buiten mag. Ook de methaanuitstoot is hoger wanneer de koeien op stal worden gehouden.

Niet alle stallen even slecht
De nadelige gevolgen voor de koeien en voor het milieu komen voornamelijk tot uiting als de koeien in grote aantallen het gehele jaar binnen staan. Om een vertekend beeld te voorkomen is het ook belangrijk om te weten dat niet alle stallen zo krap zijn. De moderne stallen zijn zo slecht nog niet. Dat vindt zelfs Kees de Koning, manager van de Dairy Campus van de Universiteit van Wageningen. De Dairy Campus voert regelmatig onderzoeken uit bij melkveehouders. De moderne stallen hebben goede matrassen. De koeien staan niet op het harde beton, maar op een rubberen coating en hun poten ondergaan geregeld een klauwbeknapping. Klauwbeknapping kan het beste omschreven worden als een pedicure. Koeien die leven in dit soort stallen vinden het niet erg om binnen te zijn. Maar uiteraard betekent dat niet dat ze heel het jaar op stal moeten staan.

Ideale leefomstandigheden van de koe
De meest ideale leefomstandigheden van koeien bevinden zich op de gulden middenweg. Volgens De Koning van de Universiteit van Wageningen is afwisseling erg belangrijk. Ze moeten in ieder geval altijd de kans krijgen om de buitenlucht op te zoeken. Daarnaast moet het weer in de gaten gehouden worden. Als het buiten snikheet is, willen koeien liever beschut op hun matras in de stal liggen. Stormt of regent het buiten dan zijn koeien doorgaans niet de stal uit te krijgen. Mogelijkheden bieden is het beste. Dus of lekker naar buiten, die voldoende lucht en licht heeft en waar minstens een lekker strobed wacht.

Hoe blij worden onze koeien in de wei?
Het lijkt klinkklare koek: koeien horen in de wei en zeker niet het hele jaar binnen. Ze horen zich te bewegen, daglicht te zien en zacht gras onder hun poten te hebben. Dat koeien blij worden in de wei is duidelijk te zien aan de zogenoemde ‘koeiendans’. De koeiendans is een soort van dans die koeien opvoeren als ze na een lange winter op stal eindelijk weer naar buiten mogen wanneer de lente is aangebroken. Ze lijken te dansen van vreugde. De buitenlucht, de ruimte en het verse gras doet de dieren goed. Het maakt de koeien gelukkig.

 

Interessant blog? Laat hieronder even een reactie achter?

 

Bronnen
Jong, F.M. de. (2008). Ons voedsel (6de herziene druk, 2016). Hilversum: Fontaine Uitgevers.

https://www.wakkerdier.nl/vee-industrie/dieren/runderen/

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/05/12/ammoniak-meer-uitstoot-door-koe-op-stal-1494545-a417658

https://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/B44A1806-3534-43AD-8080-159871A20824/0/2015trendsinbeweidenenopstallenvanmelkkoeienenheteffectopemissiesnaarlucht.pdf

http://edition.cnn.com/2009/TECH/science/01/29/happy.cows.milk/index.html?_s=PM:TECH

https://www.nu.nl/weekend/4096256/ongelukkig-koeien-binnen-staan.html

https://www.dairycampus.nl/nl/Home/Expertisegebieden/Gras-en-Weidegang.htm


Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!

 

Woon je in Echt of zo’n 40 km van Echt af?


We bezorgen met ons eigen vervoer. Vandaag besteld vóór 22.00 uur, de dag erna bezorgd (behalve op zondag). De aflevertijd stemmen wij met jou af. 

Woon je VERDER dan zo’n 40 km van Echt af?


Dan bezorgt Redjepakketje jouw bestelling. De haKOEna bestelling doen we in een speciale EPS doos met daarin herbruikbare coolpacks. Zo weten we zeker dat jouw bestelling bevroren bij je aankomt.a) Bestel je op zondag t/m donderdag vóór 22.00 uur 
dan ontvang je jouw bestelling de dag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur de dag erna krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.b) Bestel je op donderdag na 22.00 uur of op vrijdag of zaterdag, 
dan ontvang je jouw bestelling de dinsdag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur op de dag van bezorging krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.


You have Successfully Subscribed!