fbpx

Halloween is een verkleedfeest dat gevierd wordt op 31 oktober

door | okt 24, 2021 | Blog haKOEna

Het wordt vooral gevierd in Groot-Brittannië, Ierland, Verenigde Staten en Canada. Oorspronkelijk is het feest ontstaan in Ierland en de door Ierse immigranten overgebracht naar de andere landen. Ter nagedachtenis aan hun thuisland werd dit in die landen dan ook nog steeds uitgebreid gevierd. Tegenwoordig wordt het feest ook in Nederland steeds populairder.

De geschiedenis

De Kelten hadden hele andere ideeën over de dood. Zij geloofden dat op de laatste avond van oktober geesten uit het hiernamaals terugkwamen en de aarde bezochten om met de levenden te eten, zodat zij met elkaar konden communiceren voordat zij voor altijd naar het hiernamaals vertrokken. Deze traditie wordt Samhain genoemd, wat letterlijk vertaald “het einde van de zomer” betekent. Het voedsel dat voor deze bijeenkomsten werd bereid, was speciaal bedoeld als een offer.

Halloween was bedoeld als de vooravond van Allerheiligen op 1 november. ‘Halloween’ komt van “All Hallows Evening”. Dat betekent letterlijk: ‘De avond voor Allerheiligen’.  All Hallows Evening werd al snel verbasterd, als je het snel uitspreekt dan klinkt het als Halloween.

Halloween tegenwoordig

Later is dit uitgegroeid tot het huidige feest waarbij mensen zich verkleden als spoken of monsters. Dit is afgeleid van de overledenen die nog rond “spookten”. Ze gaan daarna langs de deuren voor snoep. Dit zijn de vroegere offers. Halloween is voor zowel kinderen als volwassenen een feest om zich te verkleden, met vrienden of familieleden (ongeacht leeftijd) te gaan trick or treaten, en te snoepen. De traditie is in de loop der tijd veranderd, maar één ding is dat niet veranderd is? Enge dingen die rond middernacht voor de deur op de loer liggen!

Gezellige avond

Heb jij een Halloween feest gepland? Misschien ben je nog op zoek naar wat ideeën om je huis spookachtig en feestelijk te maken. Maak een eng tafereel aan je voordeur, hang wat spinnenwebben op, verkleed je als een van je favoriete personages uit een griezelfilm of ga met je vrienden op de foto. zet muziek op zoals Thriller van Michael Jackson, hang wat papieren spoken en spinnen op en natuurlijk niet te vergeten…. steek kaarsen aan en laat het licht uit.

Wat eten met Halloween?

Maak het eten samen en laat je creativiteit de vrije loop bij het bedenken van wat je gaat eten. Alles wat eetbaar is kan zomaar veranderen in spoken, heksen en monsters. Daarbij mag een uitgeholde pompoen mag natuurlijk niet missen. De groente staat inmiddels overal bekend als de zogeheten jack-o-lantarn, en vertegenwoordigt de geest van de (verzonnen?) hoefsmid Jack. Hem was de toegang tot zowel de hemel als de hel ontzegd en dus spookte hij rond. Meer inspiratie nodig? Bekijk dan eens de recepten hieronder.

Halloween monsterburger van kalkoenfilet

Halloween monsterburger van kalkoenfilet

Deze monsterlijk lekkere kalkoenburger is een feest om te eten met Halloween! Het paneermeel van cornflakes geeft een extra Amerikaanse draai aan het gerecht, zodat jij met deze enge feestdag helemaal in de juiste stemming komt. Zet jij je tanden erin? Ingrediënten...

Gevulde Halloween pompoen met rundersaucijs

Gevulde Halloween pompoen met rundersaucijs

Bij Halloween hoort pompoen! Geef je een Halloween feest? Maak dan deze gevulde pompoen met een herfstige vulling van braadworst, boerenkool en kastanjechampignons. Ook zonder Halloween is dit een feestelijk recept voor het najaar. Snijd voor een wauw-effect de...


Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!

 

Woon je in Echt of zo’n 40 km van Echt af?


We bezorgen met ons eigen vervoer. Vandaag besteld vóór 22.00 uur, de dag erna bezorgd (behalve op zondag). De aflevertijd stemmen wij met jou af. 

Woon je VERDER dan zo’n 40 km van Echt af?


Dan bezorgt Redjepakketje jouw bestelling. De haKOEna bestelling doen we in een speciale EPS doos met daarin herbruikbare coolpacks. Zo weten we zeker dat jouw bestelling bevroren bij je aankomt.a) Bestel je op zondag t/m donderdag vóór 22.00 uur 
dan ontvang je jouw bestelling de dag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur de dag erna krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.b) Bestel je op donderdag na 22.00 uur of op vrijdag of zaterdag, 
dan ontvang je jouw bestelling de dinsdag erna tussen 17.00 en 22.00 uur. Rond 16.00 uur op de dag van bezorging krijg je een mailtje met een nauwkeurig tijdblok zodat je niet de hele avond hoeft te wachten.


You have Successfully Subscribed!