Gezonde Omega-3 vetzuren, ook in ons VLEES

door | mei 31, 2019 | Blog haKOEna

Gezonde Omega-3 vetzuren, ook in ons vlees

Omega-3 is de benaming voor een aantal vetzuren die onze cellen soepel houden, en zo een vitale rol spelen in ons lichaam. ‘Goede vetten’, meervoudig onverzadigde vetzuren, die wij zelf niet aanmaken. Daarom is het verstandig ze voldoende binnen te krijgen met gezonde, gevarieerde voeding. Ook met een goed stuk roodvlees. Maar wel alleen in rood vlees.

Welke varianten zijn er

Het is niet één enkele stof die goed voor ons is, maar een groep van stoffen. Belangrijke omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur ALA, eicosapentaeenzuur EPA en DHA, docosahexaeenzuur.  DHA en EPA zitten vooral in vette vis, zoals zalm, sardientjes, haring en makreel. Vandaar dat veel mensen bij omega-3 ook vaak aan visolie denken. De vissen maken het trouwens ook niet zelf aan. Ze halen deze vetzuren uit algen en plankton. ALA is een plantaardig omega-3 vetzuur dat onder meer in plantaardige oliën zit zoals walnotenolie en lijnzaadolie. Omega-3 wordt gevormd in het chloroplasma van groene planten en algen. Het komt dus het meest voor in de bladrijke delen van planten. Maar ALA zit dus ook in roodvlees.

Gezond

Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar vetzuren in het algemeen en omega-3 in het bijzonder. Met de nodige discussies. De meeste onderzoeken tonen op zijn minst aan dat omega-3 gezond is. Zo zouden deze vetzuren bijdragen aan een goede werking van de ogen en hersenen van te vroeggeboren baby’s. (Zie ook ons blog: Zwanger! Mag ik rundvlees eten?) Daarnaast verlagen meervoudig onverzadigde vetzuren het risico op hart- en vaatziekten, en aandoeningen als artritis, angststoornissen en depressie. Ze zijn ook ontstekingsremmend, pijnverlichtend en zorgen voor betere slaap en sterkere botten en gewrichten.

Onze koeien leveren vitaminen op je bord

Grasgevoerd vlees bevat 2 tot 4 keer meer omega-3 vetzuren, vitamine E en ALA  dan vlees van graangevoerde dieren. Om die hoge gehalten te krijgen, moeten koeien dus wel grazen! Onze Limousin koeien lopen als het maar even kan lekker vrij buiten rond in de ruime weides, smullen van het gras en herkauwen alles op hun gemak.

Hoeveel zit er in?

De hoeveelheid omega-3 in rundvlees is 40 mg per 100 gram. Indien het vee gras heeft gegeten dan loopt dit op tot 80 mg. De vetzuren in roodvlees zijn ALA vetzuren en niet de DHA en EPA vetzuren zoals in vis. Roodvlees is overigens een ultiem goede bron van heemijzer (de goed opneembare vorm van ijzer) en kan daarom een belangrijke bijdrage leveren in het voorkomen van bloedarmoede.

Hoeveel omega-3 heb je nodig?

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen 2 gram ALA vetzuren per dag en mannen 3 gram. En ze adviseren alle volwassenen 200 mg EPA + DHA vetzuren per dag. Internationale gezondheidsorganisaties adviseren meer EPA en DHA vetzuren; tussen de 250 en 500 mg per dag. Wat hierbij belangrijk is om op te merken, is dat dit hoeveelheden zijn voor mensen die in een goede gezondheid verkeren. Bij bepaalde gezondheidscondities ligt de aanbevolen hoeveelheid namelijk (veel) hoger dan deze waarden.

Kijk ook naar Omega-6

Verder is belangrijk de hoeveelheid omega-6 vetzuren die je binnenkrijgt met zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, margarines, halvarines en bak- en braadproducten. Eet je hier maar weinig van, dan kan je dus ook af met minder omega-3 vetzuren. Een verhouding van 1:1 is optimaal.

Supergroente en superfood?

Naast je stukje vlees liggen natuurlijk groenten op je bord. Groenten die er uitspringen met ALA vetzuren zijn spruitjes (173 mg per 100 gram), groene kool (103 mg per 100 gram) en spinazie (92 mg per 100 gram).
Je kunt al lange tijd niet meer om superfood heen. Vooral Chia- en hennepzaad zijn hip. Verstandige keuze is het vooral bij lijnzaad te houden. Daar is de werking van bewezen en het bevat evenveel of zelfs meer alfa-linoleenzuur en vezels dan de gehypte Chiazaadjes en het is veel goedkoper.

Desirée Scheid, wetenschapsjournalist, zocht ‘Gezonde Omega-3 vetzuren, ook in ons vlees’ uit voor Myriam Senden, eigenaar HaKOEna

Bronnen

Kiecolt-Glaser JK, Belury MA, Andridge R, Malarkey WB, Glaser R. (2011) Omega-3 supplementation lowers inflammation and anxiety in medical students: a randomized controlled trial.

Giuseppe Grosso,  Fabio Galvano, Stefano Marventano, Michele Malaguarnera, e.a. (2014) Omega-3 Fatty Acids and Depression: Scientific Evidence and Biological Mechanisms.

Mozaffari-Khosravi H1, Yassini-Ardakani M, Karamati M, Shariati-Bafghi SE. (2013) Eicosapentaenoic acid versus docosahexaenoic acid in mild-to-moderate depression: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.

Fotuhi M1, Mohassel P, Yaffe K. (2009) Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association.

Mandana Zafari, Fereshteh Behmanesh en Azar Agha Mohammadi (2011)Comparison of the effect of fish oil and ibuprofen on treatment of severe pain in primary dysmenorrhea.

Ladesich JB, Pottala JV, Romaker A, Harris WS. (2011) Membrane level of omega-3 docosahexaenoic acid is associated with severity of obstructive sleep apnea.

Stene LC, Joner G; Norwegian Childhood Diabetes Study Group (2003) Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study.

Hoare S, Lithander F, van der Mei I, e.a. (2016) Higher intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids is associated with a decreased risk of a first clinical diagnosis of central nervous system demyelination: Results from the Ausimmune Study.

Daley CA, Abbott A, Basurto M, Nader G en Larson S. Omega-3/Omega-6 fatty acid content of Grass Fed Beef

Schachter HM, Kourad K, Merali Z, Lumb A, Tran K, Miguelez M. Effects of omega-3 fatty acids on mental health. Evid Rep Technol Assess (Summ). 2005;(116):1-11. PMID 16111435

Laure Buydens-Branchey, M.D. Long-chain N-3 Polyunsaturated Fatty Acids Decrease Feelings of Anger in Substance Abusers,” Psychiatry Res, 2008 Jan 15;157(1-3):95-104 45708 (2/2008)

Bjorklund EA, Heins BJ, Dicostanzo A, Chester-Jones H. Fatty acid profiles, meat quality, and sensory attributes of organic versus conventional dairy beef steers. J Dairy Sci. 2014 Mar;97(3):1828-34. doi: 10.3168/jds.2013-6984. Epub 2014 Jan 25.

https://www.consumentenbond.nl/dieet/superfoods#no15

http://www.who.int/nutrition/topics/FFA_summary_rec_conclusion.pdf?ua=1

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1787690

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909 


100% haKOEna genieten-garantie

 

We doen er alles aan dat de dieren een happy life genieten. We zijn zo transparant mogelijk naar jou toe over het hele proces. Omdat je weet dat dit goed zit, kun je genieten van het topkwaliteit vlees dat op je bord komt. Dat is waar haKOEna voor staat! Wij zijn daar helemaal van overtuigd. Daarom zijn we zo KOElant mogelijk en geven jou gewoon 100% genieten-garantie. Dat houdt in dat je kunt kiezen voor nieuw vlees óf je geld terug als het bij aankomst niet is zoals jij verwacht. Deze garantie geldt altijd behalve als er niemand aanwezig was om het pakket in ontvangst te nemen in het door jou opgegeven tijdvak.    

You have Successfully Subscribed!


Bezorgkosten


Voor de bezorging via PostNL wordt per afleveradres een standaardbedrag van € 6,95 gehanteerd. Wanneer jij jouw bestelling in de ochtend wilt laten bezorgen, moeten wij hiervoor helaas een toeslag van € 12,50 in rekening brengen. Voor bezorging in de avond geldt een toeslag van € 1,95. Voor gratis bezorging hanteren wij een minimum bestelbedrag van € 100,-.  

Meer informatie over bezorging en bezorgkosten kun je hier vinden.

You have Successfully Subscribed!


Voor 14:00 uur besteld, morgen in huis!Wij verzenden jouw haKOEna bestelling in een EPS doos voorzien van herbruikbare coolpacks! Op deze manier komt jouw bestelling ingevroren bij jou aan.  

PostNL verzorgt de bezorging van jouw pakket. Wanneer je op maandag t/m vrijdag voor 14.00 uur besteld, zal jouw haKOEna bestelling de volgende dag bij jou thuis worden bezorgd via PostNL. Wanneer jij jouw bestelling op vrijdag na 14.00 uur, zaterdag óf zondag bestelt, wordt jouw pakket dinsdag bij jou thuisbezorgd. Zodra wij jouw pakket hebben afgegeven aan PostNL ontvang je een track & trace code via de mail, waarmee jij jouw pakket kunt volgen.  

Meer informatie over de bezorging kun je hier vinden.

 

You have Successfully Subscribed!


Diervriendelijk vlees direct van de boerinDe dieren hebben het leven dat ze zouden kiezen als ze een keuze hadden. Altijd lekker buiten als het maar even kan en de ruime, open, lichte stal met stro in als ze dat willen. We gebruiken geen preventieve antibiotica of toevoegingen van welke aard dan ook. Puur natuur, zo zijn de dieren, zo houden wij dat graag.

 

You have Successfully Subscribed!


Topkwaliteit rundvlees van … koeien!haKOEna staat voor topkwaliteit vlees. Logisch dat we dan kiezen voor koeien. Vlees van koeien is namelijk malser dan van stieren. Die hebben een hoog testosterongehalte en dat maakt het vlees harder. Ook zorgt het ervoor dat de dieren moeilijk buiten te houden zijn. Het vlees is van de Franse vleesrassen Limousin of Blonde d’Aquitaine. Het zijn oersterke rassen en omdat de koeien niet gemolken worden gaan alle voedingsstoffen naar het vlees. 

You have Successfully Subscribed!


Ambachtelijk verwerkt door slagerDe verwerking gebeurt bij Freshco, EG-erkend slagersbedrijf van mijn man. Hij heeft al decennia ervaring met verwerken van vlees voor restaurants. Het vlees krijgt ruim de tijd om te rijpen, minstens drie weken. De slagers verwerken het vlees met ambachtelijke precisie, ze snijden de lapjes vlees zoveel mogelijk op het gewenste gewicht maar je begrijpt dat dit dus wel eens iets kan afwijken. Vakwerk blijft nu eenmaal mensenwerk.

You have Successfully Subscribed!


Professioneel ingevroren > langer houdbaarZelf thuis invriezen kan. Maar ook al is je eigen diepvries nog zo goed, ze kan niet op tegen professioneel invriezen. De methode van gelaagd invriezen met speciale ventilatie zorgt ervoor dat het vlees in korte tijd de temperatuur van -18oC bereikt. Daardoor is haKOEnavlees wel twee jaar houdbaar met optimaal behoud van structuur en kwaliteit.

You have Successfully Subscribed!

Probeer nu...
ons proefpakket

 

Al vanaf € 29,50

Proefpakket bekijken

* Minimum bestelbedrag
niet van toepassing.

You have Successfully Subscribed!

Whatsapp contact knopVragen? Klik hier!